Ring +45 96 102045
og hør nærmere

Sønderlandsgade 24
7500 Holstebro
Tlf +45 96 102045

Faktaboks

Fysiske forbedringer er vigtige for at opnå et meningsfuldt og tilfredsstillende liv, men kan ikke stå alene …

Det er vigtigt, at du tillige:

  • opnår tro på dig selv og optimisme til fremtiden  
  • får genskabt en positiv identitet
  • får fundet  en mening med livet trods sygdommen. 
  • lærer at engagere dig i livet igen.
  • påtager dig ansvar og styring af dit liv så du kan mærke du har kontrol over dit liv. 

… for at få et ”godt liv”. 

Det arbejder vi også på i NeuroFys.dk

Chanette Dyrvig

Er tilbage i et normalt liv efter hjernerystelse

Jeg kender symptomerne på hjernerystelse lidt for godt. Min første kraftige hovedpine kom, da jeg slog hovedet mod loftet på arbejdet og fik en hjernerystelse i 2018. Første gang var dog ikke så slem.

Men da jeg i 2020 fylder madskålen i hundegården derhjemme, glemmer jeg, at jeg står under et metalrør. Derfor rejser jeg mig op i røret med normal hastighed og bliver meget hårdere ramt af hjernerystelse end første gang.

Ved denne hjernerystelse blev jeg desuden også ramt af en alvorlig søvnløshed. Jeg kunne sjældent falde i søvn. Når jeg endelig gjorde, vågnede jeg op hver eneste time. Den søvnmangel, jeg havde opbygget, var ved at gøre mig helt desperat. Da jeg kom ind til Neurofys, kunne Birgitte godt se, at den var helt gal, så hun fandt lommetørklæderne frem.

Jeg var nervøs og følte mig alene. Man ved ikke, hvad man går ind til. Ingen kan forklare, hvordan de lange udsigter er efter en hjernerystelse. Derfor turde jeg heller ikke forvente noget. Men Birgitte fik mig til at fortælle historien fra begyndelsen og gennemgik så helt konkret, hvordan vi sammen kunne hjælpe min hjerne med at hele efter hjernerystelsen. Hun var god til at forklare mig, at jeg skulle prioritere fornuftig kost og en form for fysisk aktivitet, som jeg ikke følte mig alt for utryg ved.

Fysisk aktivitet er vigtigt for at komme godt igennem en hjernerystelse

I vores første samtale talte vi om de former for motion, jeg bedst kan lide. Jeg havde svært ved at forestille mig, at jeg kunne gå i gang med nogle af dem. Men Birgitte forklarede, hvordan hjernerystelse hænger sammen – og at det ikke hjælper at træne hjernen til ro, mørke og inaktivitet. Og det hjalp mig til hurtigt at begynde at være fysisk aktiv.

Jeg elsker at ride, men det turde jeg slet ikke. Så det satte jeg nederst på min liste. Men Birgitte fortalte mig, at hjernen ligger godt beskyttet, så der ikke sker noget ved at prøve at løbe eller ride. Jeg gik i gang med løbetræning samme dag og fik et helt andet overskud, end jeg havde haft længe.

betræningen skulle selvfølgelig i gang stille og roligt. Helt konkret lagde jeg ud med få intervaller af 10 sekunders løb med minutters rask gang imellem. På den måde fik jeg både vænnet kroppen og hjernen til at håndtere løb.

Det er en stor ting, når man har hjernerystelse. Birgitte var dygtig til at give en fornemmelse af, at den hjernerystelse ikke skulle køre rundt med mig. Det er mig, der har ejerskab over den. Det har været nøglen til, at jeg fandt tilbage til et normalt liv.

Det værste, der kan ske, er en lille tilbagegang

Sammen fandt vi strategier og bagdøre” til at komme af med eftervirkninger af hjernerystelse. Det er helt konkrete metoder, jeg kan bruge til at mærke, hvordan jeg egentlig har det. Hvis jeg synes det går for stærkt, kan jeg træde et skridt tilbage og vente, til jeg er klar til at prøve igen.

Birgitte er nærværende og anerkendende, men forventer også, at du selv gør noget. Det gør ikke noget at blive puffet i gang på den måde, for hun har meget stor forståelse for, hvad hjernerystelse er. Det er vigtigt, når man selv står i det, og tæppet er rykket væk under én. Jeg har allerede anbefalet Neurofys.dk til andre.

Læs mere om symptomer og behandling af hjernerystelse.