Ring +45 96 102045
og hør nærmere

Sønderlandsgade 24
7500 Holstebro
Tlf +45 96 102045

Faktaboks

Fysiske forbedringer er vigtige for at opnå et meningsfuldt og tilfredsstillende liv, men kan ikke stå alene …

Det er vigtigt, at du tillige:

  • opnår tro på dig selv og optimisme til fremtiden  
  • får genskabt en positiv identitet
  • får fundet  en mening med livet trods sygdommen. 
  • lærer at engagere dig i livet igen.
  • påtager dig ansvar og styring af dit liv så du kan mærke du har kontrol over dit liv. 

… for at få et ”godt liv”. 

Det arbejder vi også på i NeuroFys.dk

Sandra Rosenkrantz

Fik et aktivt liv efter hjernerystelse

Jeg var en af de højeste på mit håndboldhold. Derfor stod jeg oftest i midten, når der skulle tages frikast ved f.eks. halvleg. De første to hjernerystelser kom jeg over på cirka to måneder per gang. Men da jeg fik kastet bolden direkte i hovedet ved et frikast i 2018, fik jeg den værste hjernerystelse. Dén kunne jeg bare ikke selv få bugt med følgerne af.

Jeg vidste ikke nok til at have en ordentlig forståelse for alvoren af en hjernerystelse i 2018. Vi tog på ferie i Thailand, og der kom jeg ovenpå. Da jeg kom tilbage og spillede kamp, blussede alle symptomerne op igen. Jeg måtte gå af banen med nakkespændinger, hovedpine, trykken i tindingen, kæben og over øjnene.

Symptomerne fra hjernerystelsen blev ved og ved i flere år, mens jeg desperat og forgæves ledte efter hjælp. Jeg var blandt andet gennem et forløb, hvor jeg blev lovet, at jeg kunne spise mig ud af hjernerystelse.

Det virkede ikke. Så da jeg hørte om Neurofys.dk, havde jeg lært ikke at have store forventninger. Jeg var bange for, at ingen kunne hjælpe mig. Men Neurofys.dk hjalp mig til at forstå, at det efter så mange år, hvor hjernen og kroppen ikke har været brugt, bl.a. handler om at fokusere specifikt på genoptræning. Og vigtigt, at hjernen kan trænes og ændrer sig hele livet. Lige der fik jeg alligevel nogle forventninger til behandlingen.

Lysfølsomhed efter hjernerystelse kan være manglende tilvænning 

Min fysioterapeut, Birgitte indledte med en forklaring af, hvad en hjernerystelse egentlig er. Da jeg langsomt turde have nogle forventninger til genoptræningen, satte jeg et mål om at kunne gå ture, styrketræne og være aktiv sammen med min familie igen. Jeg kunne dengang ikke gå længere end 500 meter ad gangen, så der var plads til forbedring. Og jeg havde ondt i hovedet og skærmede mig mod lyset.

Vi startede i det små med træning på klinikken. Jeg kunne godt lide den varme og venlige modtagelse. Symptomerne på hjernerystelse er virkelig ikke sjove at leve med, så derfor passer man på sig selv. Der var det godt for mig at få at vide, at det var noget, jeg kunne gøre ved det.

Hjernen blev trænet fri for symptomer efter hjernerystelse

Jeg turde ikke længere spille håndbold. Men jeg var nødt til at kunne gå i supermarkedet, tåle lys og gå i træningscenteret. Så vi aftalte, at jeg skulle begynde med helt bittesmå skridt.Jeg begyndte med bare at gå ind i træningscenteret. Jeg satte mig og fik en fornemmelse og tilvænning til rummet. Senere tog jeg seks minutter på crosstraineren. Så gik jeg hjem igen. Det var nærmest helt uoverskueligt at komme i gang med træning førhen, men med den meget rolige tilgang, jeg blev undervist i, blev det let, og jeg kan nu gå 10 kilometer uden symptomer!

Efterhånden fik jeg på samme måde genoptrænet alle rutinerne i min hverdag, og jeg er til min overraskelse blevet helt fri for symptomer. Jeg havde prøvet at undgå alt, der gør ondt, men Birgitte fik mig til at forstå, at det ikke er farligt og godt må gøre lidt ondt, hvis man skal træne sig op igen. Jeg har gennem årene skånet hjernen for mange ting. Derfor vil den reagere på aktiviteter, den ikke er vant til længere.

Skjult genoptræning med bil og baby

Under mit forløb gik det op for mig, at jeg ikke havde symptomer på hjernerystelse, når jeg var sammen med min lille søn eller kørte bil. Jeg havde undgået alle andre ting igennem årene, men hverken bil eller baby. I takt med at min dreng var blevet større, var han også blevet mere aktiv og snakkende. Det havde lige så stille genoptrænet min hjerne til, at jeg kunne være sammen med en to-årig.

Alting faldt bare på plads og blev sat i perspektiv. Da jeg fik den forståelse, slappede jeg af i hele min krop. Det har vist mig, at Birgitte virkelig kan og vil hjælpe én til et godt liv efter hjernerystelse. Jeg ville bare ønske, at der var flere som hende, og at jeg havde hørt om Neurofys.dk noget før. Hun har hjulpet mig med at opnå alt det, jeg drømte om og været mega servicemindet hele vejen igennem.

Opdatering: Da jeg fik min anden coronavaccine, besvimede jeg og slog hovedet i gulvet. Det gav mig en ny hjernerystelse. Allerede dagen efter var jeg i kontakt med Neurofys.dk for at få taget bedst muligt om den nye hjernerystelse. Jeg var selvfølgelig bange for at det skulle betyde flere år med symptomer igen. Birgitte hjalp mig med at forstå den nye hjernerystelse, og hvordan den skulle håndteres bedst muligt. Jeg holdt mig i gang i et roligt tempo og fik korte hvil efter behov. Efter fem uger var jeg tilbage på arbejde. I dag er jeg igen fri for symptomer på hjernerystelse.

Få mere at vide om hjernerystelse.